Komkook, Komeet

Buurtvereniging Gehurterbij heeft weer een nieuwe activiteit opgestart voor haar leden. Onder die leden zijn niet alleen bewoners van de Antoon van de Venstraat en omliggende straten, maar ook cliënten van Zonhove.

Het betreft hier een heuse kookworkshop voor en door leden van de vereniging. Eten doen we elke dag, maar omdat het in overvloed aanwezig is, staan we er vaak niet bij stil hoe belangrijk eten voor ons is. Niet alleen vanwege de energie die we binnenkrijgen via ons voedsel, maar met name het plezier van het samen eten. Uit eten gaan is voor velen een gezellig avondje uit; samen aan tafel genieten van allerlei heerlijke gerechten, gelardeerd met goede gesprekken. Gesprekken die vaak als waardevol herinnerd worden omdat je aan tafel echt tijd voor elkaar neemt. Niet afgeleid door smartphone of televisie. Communicatie waarbij nog echt geluisterd wordt en niet alleen gesproken. Aan tafel zijn weinig woorden aan dovemansoren gericht. De gezelligheid die zo goed samengaat met samen tafelen, kan eenvoudig uitgebreid worden met samen koken. Omdat we immers niet elke dag uit eten gaan en dus de meeste dagen van het jaar toch ons eigen potje moeten koken, is het wel zo fijn als we thuis ook iets lekkers op tafel kunnen zetten. Een beetje hulp om ook eens van de begaande “kookpaden” af te wijken, krijg je op een kookworkshop. Daarbij ga je ook zelf aan de slag. Een goed idee van de buurtvereniging dus, zo’n kookworkshop.

Maar wie heeft er nou een keuken die groot genoeg is om met meerdere mensen tegelijk te koken? Daarvoor is de activiteitencommissie van Gehurterbij in overleg gegaan met Zonhove. Op het terrein van Zonhove staat namelijk een volledig ingerichte keuken. Deze professionele keuken bevindt zich in “de Komeet”. Maar de Komeet is meer dan alleen een keuken. Je kunt er ook eten. Spreek het maar eens uit als “Kom eet” en je begrijpt hoe deze keuken aan haar naam komt. Voorheen was de Komeet de locatie waar alle maaltijden voor heel Zonhove werden bereid. Tegenwoordig worden de maaltijden door een cateringbedrijf van buiten aangeleverd. De Komeet dreigde daardoor overbodig te worden, maar niets is minder waar.

Nu is het een gezellige lunchroom voor cliënten, personeel en gasten van Zonhove. Maar de Komeet is vooral ook een stage-, leer- en werkplek voor mensen met een lichamelijke of meervoudige beperking of een niet aangeboren hersenletsel (NAH). Dit in combinatie met stagiaires uit maatschappelijke (zorg)opleidingen, onder begeleiding van een vast team. Op feest- en verjaardagen worden speciale menu’s verzorgd.

Op donderdag 23 januari was er ook weer een kookworkshop en ik besloot me aan te sluiten bij het gezelschap, nieuwsgierig geworden door de verhalen. Éénmaal binnen krijg ik van Jos (Beukers) meteen een schort aangereikt. Dat was niet de bedoeling. Vanavond is de pen mijn gereedschap en hij mag het keukenmes met bijbehorend schort gebruiken.

Buurtbewoner en workshopleider Edwin van Raalten heeft Aziatische roots en misschien daarom heeft hij vandaag “Orak arik”, een bijgerecht uit de Indonesische keuken en “Babi kecap spek” uit de Chinese keuken op het programma staan. Hij maakt gebruik van ingrediënten die gewoon bij de Appie en/of Jumbo in Son te verkrijgen zijn, dus dat mag geen excuus zijn om het gerecht ook niet eens thuis uit te proberen. Eerst doet hij het voor en je ziet en hoort dat hij een echte kookliefhebber is. Voortdurend geeft hij onderhoudende en nuttige “inside” information, al dan niet wetenschappelijk bewezen. Zoals zijn opmerking dat je in Aziatische gerechten geen olijfolie zou moeten gebruiken, maar bijvoorbeeld arachideolie. Klinkt eigenlijk wel logisch, maar ik doe al jaren olijfolie in de pan als ik bami ga maken. Tsja, begaande paden.

Dan is het tijd voor de deelnemers om zelf aan de slag te gaan. Jos had om vijf uur al honger en inmiddels is het half acht. Hij snoept stiekem van de rauwe ingrediënten om het geknor te stoppen. Edwin laat deze culinaire barbaar rustig zijn gang gaan. Ook als hij van de bosui kleine rechte stukjes af snijdt ipv “Chinese ruitjes”, zoals Edwin de wat grovere, schuin afgesneden stukje zo mooi noemt. Maar niet alleen Jos zorgt voor hilariteit. Als de dames en heren zelf aan de slag moeten, besluit John (van Gogh) wijselijk te bekennen dat hij nog nooit gekookt heeft. Nou ja, hij bakt wel eens friet, maar dat valt toch wel onder koken voor beginners en aangezien John zich al tot de groep der pensionada’s heeft bekeerd, betekent dat mijns inziens dat de emancipatie ongemerkt aan de familie Van Gogh is voorbijgegaan.

Edwin houdt de groep goed bezig en er heerst een gemoedelijk en ontspannen sfeertje. Het bijgerecht is al klaar en wordt onder het warmhoudrek op temperatuur gehouden. Een handig element in de keuken, vooral voor degene die wat moeite hebben om vooraf goed in te schatten wanneer een gerecht precies klaar is. Je kent dat wel; is het vlees al gaar, maar zijn de piepers nog keihard. Tegen de tijd dat de aardappels dan eindelijk gaar zijn is het vlees alweer zo taai als een leren schoenzool. Ondertussen is het vleesgerecht ook klaar. In de verschillende pannetjes ziet elke portie babi kecap er toch weer net anders uit. Hoe groot zijn de stukje gesneden, in welke vorm en wat meer of minder kecap asin geeft het gerecht een “ andere wending”.

Tijd om te proeven van de zelfgemaakt gerechtjes. We nemen met z’n allen plaats aan de grote tafel voor de keuken. Links en rechts wordt er een glaasje water, fris of wijn ingeschonken. Voor iedereen is de smaak van de gerechtjes verrassend, want anders dan wat ze thuis gewend zijn te maken. De ontspannen sfeer maakt de tongen los en er wordt gezellig gebuurt aan tafel; zoals het bedoeld is. Geen televisie, geen smartphones. Enkel wat eten en drinken en een groepje mensen die toevallig in dezelfde straat wonen. Eenvoud in optima forma!

Zodra er een beetje ervaring is opgedaan met de kookworkshop, is het de bedoeling dat ook cliënten van Zonhove betrokken worden bij het gebeuren. Waarom zouden zij immers niet, net als wij, genieten van het samen koken en samen eten? Speciaal voor hen zijn er onlangs in de Komeet twee gloednieuwe “kooktafels” klaargezet, De ene met een heuse (inductie) kookplaat, de andere met een spoelbak. Uiteraard rolstoelvriendelijk ontworpen. zodat ook cliënten kunnen deelnemen aan de workshop. Alleen al het erbij zijn in die indrukwekkende keuken, het ruiken van de heerlijke geuren, het proeven van de gerechten, een krop sla wassen of mee helpen afwassen kan het voor deze deelnemers tot een onvergetelijke belevenis maken.

Gehurterbijschrijver

Scroll naar boven