Als ik daags voor Koningsdag ‘s ochtends alweer mijn autoruiten moet krabben, vraag ik me af waarom ik in vredesnaam mijn winterbanden al heb opgeborgen.
De koude stuiptrekkingen van april zullen nog wel even aanhouden volgens het KNMI en ook op Koningsdag voor veel “koulijerij” zorgen. Hopelijk kan Maxima voor wat warmte zorgen met haar charmante verschijning. Wat dat betreft had de benaming Koninginnedag van mij gerust behouden kunnen blijven. En al was het niet om haar uiterlijk, dan toch wel om het feit dat koningin Maxima als enige Nederlander in de top 100 van invloedrijkste personen ter wereld is opgenomen.
Terwijl ik probeer te verzinnen hoe ik Koningsdag wil doorbrengen, draai ik ‘s avonds aan het einde van de werkdag de oprit op. Tot mijn verbazing wordt de doorgang versperd door een wc-pot. Ik knipper met mijn ogen, maar de pot verdwijnt niet. Pontificaal staat de pot, een paarse nog wel, daar te staan. Compleet met manshoge achterwand en een vloertje voorzien van een paar zwenkwieltjes om het, ongetwijfeld loeizware gevaarte te kunnen verplaatsen. Geheel ten overvloede staat er in sierlijke letters op geschreven : “de paarse pot”.
Ik stap uit om de pot van dichtbij te bekijken want ik zie dat er een A4-tje met tekst bij hangt. Na het lezen van de tekst is het mysterie deels ontrafeld. De pot is onderdeel van de inzamelingsactie van het gelegenheidsteam “Familie Coppelmans & Friends” dat deelneemt aan de SamenLoop voor Hoop op 4 en 5 juni 2016 in Breugel. Mijn nicht, Helma Coppelmans, van buurtvereniging de Kanaalstraat is dus de “boodschapper”. De afgelopen maanden heb ik in de dorpskrantjes regelmatig artikelen voorbij zien komen over die Samenloop voor Hoop, maar mezelf er niet in verdiept. Met deze tijdelijke gast op de oprit is er echter geen ontkomen meer aan en ik besluit een afspraak te maken met Helma om meer te weten te komen over de paarse pot.
Thuis bij Helma legt ze me uit hoe de vork in de steel zit. Zowel Helma, als haar moeder en haar jongere zus Liesbeth hebben aan den lijve ondervonden wat kanker met je kan doen. Daarmee is de aanleiding om mee te doen met de SamenLoop voor Hoop wel duidelijk. Helma en Liesbeth hebben ruim dertig familieleden, vrienden en kennissen bereid gevonden om samen een team te vormen: Familie Coppelmans & Friends. Elk teamlid draagt 20 euro bij om mee te mogen doen.
Inmiddels zijn er 53 teams gevormd, voornamelijk uit Son en Breugel. Ook Zonhove doet mee met een eigen team : Team SWZ Zonhove. Daarnaast organiseert Zonhove op zondag 22 mei met de “Run voor Fun” een eigen variant met ook weer als doel om de stichting SamenLoop voor Hoop te sponsoren. Dus komen bewoners van Zonhove aan de deur, doe dan zeker mee en vul het deelnameformulier in. Alle beetjes helpen.
Het SamenLoop voor Hoop evenement in Breugel zal op zaterdag 4 en zondag 5 juni aanstaande plaatsvinden. En dit keer eens niet in Son, maar in Breugel en wel op een parcours rondom de Bongerd, de Boerderij en de EMTÉ. Het parcours is een rondje van 400 meter lang. Eigenlijk mag het de naam parcours niet hebben, want het is alles behalve een wedstrijd. De nadruk ligt namelijk op beleven, meeleven en doorleven. Van elk van de 53 teams zal vanaf de opening 24 uur lang minimaal één teamlid op het parcours te vinden zijn. Lopend wel te verstaan.
Het begint zaterdagmiddag om 14:00 uur met een echte openingsceremonie, waarbij de eregasten gezamenlijk het eerste rondje lopen. Vervolgens worden de eregasten in de Boerderij ontvangen om van daar uit het spektakel te kunnen volgen. Eregasten kunnen teamlid zijn, maar dat hoeft niet. Hun gemeenschappelijke deler is dat ze allemaal kanker hebben of hebben gehad.
Om 23:00 uur volgt dan de “ kaarsenzakkenceremonie” , die officieel “Kaars van de Hoop” heet. Daarbij worden de 4000(!) gesponsorde kaarsenzakken met daarop eventueel een persoonlijke boodschap van de sponsor en daarin een brandende kaars langs de route geplaatst. Vierduizend lichtpuntjes in het donker, dat moet behalve ongelofelijk mooi ook een opsteker voor de deelnemers zijn.
Als de nacht definitief ten einde is, zullen om 10:00 uur 24 minuten lang, een aantal kinderen van alle basissscholen in Son en Breugel meelopen. Ook zij hebben geld ingezameld voor dit mooie doel. Tijdens de 24 uur van Breugel heeft elk team een kraampje ter beschikking langs de route waar ze spulletjes mogen aanbieden waarvan de opbrengst dan natuurlijk ook weer voor het goede doel is. Team Coppelmans & Friends gaat bijvoorbeeld doosjes met heerlijke verse aardbeien verkopen.
Wanneer zondagmiddag om 14:00 de laatste stappen zijn gezet, volgt de slotceremonie waarbij de totale opbrengst bekend gemaakt wordt. En waar gaat die opbrengst dan heen? Het grootste deel gaat naar het fonds KWF Kanker Bestrijding. Een klein deel gaat naar inloophuis De Eik in Eindhoven, een professionele vrijwilligersorganisatie voor mensen met kanker.
Het mysterie van de paarse pot is echter nog niet ontrafeld. Het schijnt dat de pot in Liempde is gebouwd voor hun Samenloop voor Hoop in 2015. De organisatie heeft de pot ter beschikking gesteld aan het team om er op ludieke wijze de aandacht mee te trekken voor het evenement. Staat de pot in je voortuin dan wordt deze na donatie van een kleine of grote financiële bijdrage (dus geen kleine of grote boodschap) weer opgehaald. Bij voorkeur voorzien van een nieuw adres waar de paarse pot vervolgens heen gebracht mag worden om mooie sier te maken voor een paar dagen. Zeker aan te bevelen als de voortuin nog wat kleurloos is door de kou. Volgens Helma is de kleur paars overigens de kleur van de hoop. Als ik het later opzoek blijkt groen de kleur van de hoop te zijn en blijkt paars te staan voor onder meer passie, inventiviteit, inspiratie en originaliteit. Nou, dat klopt heel aardig als ik hoor wat ze allemaal doen voor het goede doel.
Ik zoek nog wat verder naar informatie over de stichting en kom de volgende achtergrondinfo tegen : “SamenLoop voor Hoop is een evenement speciaal voor iedereen die met kanker te maken heeft gekregen. Tijdens een 24 uur durende wandelestafette wordt er samen met lotgenoten stilgestaan bij deze ziekte en wordt het leven gevierd. SamenLoop voor Hoop vindt haar oorsprong in de Verenigde Staten, waar het evenement onder de naam ‘Relay for Life’ al sinds 1985 georganiseerd wordt. Door de jaren heen groeide het uit tot het grootste fondsenwervende evenement ter wereld ten bate van de kankerbestrijding. Ondertussen vinden er jaarlijks in tientallen landen meer dan 6000 van deze wandelestafettes plaats. En sinds 2006 ook in Nederland, hier onder supervisie van het KWF (Koningin Wilhelmina Fonds). De eerste Nederlandse Relay for Life vond plaats in het Drentse Borger, onder de huidige naam SamenLoop voor Hoop. In 2013 was de SamenLoop voor Hoop in Oosterhout de honderdste editie in Nederland. In 2015 zullen er in Nederland zo’n 40 stuks georganiseerd gaan worden.”
Kanker vraagt nog heel veel onderzoek en helaas doen de farmaceutische bedrijven dat niet voor niets. Er is dus nog heel veel geld nodig om te zorgen dat we in de toekomst kanker nog beter kunnen bestrijden of zelfs voorkomen, net als we gedaan hebben met ziektes als tbc.
Mij is wel duidelijk dat jezelf druk maken over ruiten krabben in april iets is dat je dus alleen doet als je het geluk hebt dat je je niet hoeft druk te maken over iets relevants als een ziekte die je leven zomaar drastisch kan beïnvloeden. Ik ben inmiddels al helemaal gewend aan onze paarse pot, maar binnenkort mag ie, voorzien van envelop met inhoud, elders zijn geluk beproeven. Succes voor alle teams.
Gehurterbijschrijver